Krusenstiernska teatern

Sommarens största nöjeshändelse sker i Kalmar – komedi på Krusenstiernska teatern!

Medverkande

Robert Gustafsson

KALLE STOLPE

Mannen som egentligen inte behöver presenteras, men om vi tar det från början så gjorde han mänsklig debut i december 1964 i Katrineholm: Därifrån gick vägen via Skövde, där han spelade revy med komikern Runo ”Lanthandlarn” Sundberg, till Stockholm. Vägen var inte helt rak men med gott mod och en skopa västgötsk nyfikenhet hade Robert efter scenskolan snart samlat på sig ett ofantligt antal roller och karaktärer på både scen, radio och i tv. En hel generation hade turen att möta honom i sällskap med Björne på 80-talet. På samma gång kunde barnens föräldrar skratta sig fördärvade åt karaktärer som den klagande Chips Kiesby och klorindrickande Ove Markström hos Killingänget.

Kungafamiljen har också fått sin del av skratt genom åren. Vem minns inte hans imitation av Tony Rickardsson eller talet på kungens 50-årsdag? Robert är den som flest gånger har gästat Allsång på Skansen utan att sjunga, men sjunga kan han – inte minst som frontfigur i dansbandet Rolandz.

Robert Gustafsson, utan tvekan Sveriges mest efterfrågade hyllade och prisade skådespelare som vi gärna förknippar med glädje och underfundigheter. Glöm då inte bort, för att kunna sprida glädje måste man också förstå motsatsen. Det är därför inte förvånande att vi då och då ser honom i föreställningar som Rain Man, Tootsie eller i filmen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann där humorn också är en del av det djupa allvaret. För samma allvar har han också hyllats, inte minst internationellt, för sina rolltolkningar i t.ex. Leif GW Perssons tv-drama Det som göms i snö och i Den osannolika mördaren. Sommarteater och Kalmar är dock en kombination som ligger Robert allra varmast om hjärtat och ända sedan han startade Krusenstiernska teatern, tillsammans med Vicky von der Lancken 2008, så har han engagerat sig för att både skapa och upprätthålla den sommartradition i Kalmar som ni kära publik nu är en del av. Att Robert sen är en pedant som gillar motorcyklar och stekt fläsk med löksås får vi ta en annan gång.

@ROBERTGUSTAFSSONOFFICIELLA

Ola Forssmed

TJALLE NYMAN

Ola kommer från Växjö och Österbymo och kanske är det hans rötter i de småländska skogarna som gör att han känner sig lite extra hemma i Kalmar. – Jag blev förälskad i staden redan första gången jag fick glädjen att vara med i en föreställning på Krusenstiernska teatern. Det var sommaren 2016, säger Ola. Oj då! … en till?! är den fjärde uppsättningen på Krusen som Ola medverkar i.

Många är vi som minns när Ola slog igenom som Micki i SVT:s Rederiet 1996. Sen dess har vi sett honom i flera kända musikaler som Grease, The Producers, Ladykillers och Tootsie på Sveriges stora musikalscener. Under flera år var han en av komikerna och imitatörerna i R.E.A. på krogscener i Stockholm och Göteborg och han har också medverkat i komedier på Fredriksdalsteatern, Gunnebo, Riksteatern och här i Kalmar. Senaste åren har Ola medverkat i samtliga av Pernilla Wahlgrens succé-shower. Ingen lockar fram skrattkramp hos publiken som denna rutinerade komiker och den som längtar efter att se Ola leverera kommer inte bli besviken när han i sommarens fars spelar fixaren Tjalle som försöker krångla sig ur alla typer av omöjliga situationer. Ola har även setts i filmroller så som Göta kanal – vinna eller försvinna samt i actionkomedin Ett sista race som hade premiär i julas, vilken precis som Oj då!… en till?! regisserades av Edward af Sillén.

Forssmed skriver även manus – och är en god dramatisk skådespelare; t.ex. i talpjäser som Linje Lusta på Stockholms Stadsteater och Easter Parade för Riksteatern.

@OLAFORSSMED

Lars Väringer

NOPPE MAGNUSSON

Född i Sörmland, utbildad till skådespelare vid Statens scenskola i Malmö. Lars Väringer var från tidigt 1990-tal anställd vid Göteborgs Stadsteater och Backa Teater och har här medverkat i en lång rad föreställningar. Han har även varit engagerad vid bland annat Dramaten, Uppsala stadsteater, GöteborgsOperan, Stockholms stadsteater samt Malmö Opera.

Han har gjort flera musikalroller. Bland dem huvudrollen i Zorba i Malmö, Tevje i Spelman på taket på Uppsala Stadsteater och i våras spelade Lars huvudrollen i Kejsaren av Portugallien på Västmanlands teater. Han har medverkat i en lång rad filmer och tv-serier. Bland dem Det nya landet, Sunes sommar, Unga Astrid, Jag kommer hem igen till jul, Lyckoviken (tv-serie) och Kärlek & Anarki (tv-serie).

Lars är äntligen tillbaka på Krusen där han senast sågs 2014 i farsen Charmörer på vift. – Åter i soliga Kalmar! Att få komma tillbaka till vackra Krusenstiernska trädgården och få dela scen med dessa skickliga, och mycket trevliga, kollegor är ett privilegium. 10 av 10!!! säger Lars.

@VARINGER

Anton Lundqvist

FRANS

Oj då! … en till?! är den första uppsättningen som fått Anton Lundqvist att bryta traditionen att ta sommarsemester i juli. – Här klaffade allt! Att få jobba med dessa otroliga kollegor på en teater som ligger i den vackraste av sommarstäder där jag dessutom kunde ta med familjen! Drömjobb, gick inte att säga nej, säger Anton. Det är hans första fars på Krusenstiernska teatern, men komedi har förstås denna rutinerade och prisade skådespelare bred erfarenhet av.

Anton har arbetat med teater sedan barnsben och debuterade som 14-åring med huvudrollen i långfilmen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Sedan dess har han medverkat i en rad teater-, film- och tv-produktioner såsom The Book of Mormon på China Teatern, Svarte orm på Intiman, Sweeney Todd, Blodsbröder, Peter Pan på Stockholms Stadsteater, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med Henrik Dorsin på Scalateatern samt i musikalerna Romeo & Julia och Grease på Göta Lejon. Han har även spelat i långfilmerna En underbar jävla jul och I nöd eller lust samt SVTs Bron, 2022 års Julkalender, Morden i Sandhamn, Sommaren 85 och mycket mer.

Anton är även en skicklig barnboksillustratör bla har han gjort teckningarna i Sjön som saknade botten av Mikael Bengtsson. 2017 tilldelades Anton ett av Sveriges främsta scenkonst-priser, Såstaholms Pris till Höstsols minne.

@ANTONRITARSAKER

Carina Lidbom

HENRIETTA MAGNUSSON

Äntligen är Carina tillbaka på Krusenstiernska teatern där vi senast såg henne 2016 i Rakt ner i fickan. – Att få komma tillbaka till vackra Kalmar och spendera sommaren här tillsammans med detta kanongäng känns fantastiskt! säger Carina.

Teaterintresset, för denna välkända och folkkära skådespelerska, väcktes redan på gymnasiet men innan examen från Malmö Teaterhögskola 1988 blev det några år i resebranschen samt en tid i Uppsala där hon läste Vetenskaps- och Konsthistoria på universitetet. Det stora genomslaget kom när hon fick rollen som mamma Karin i den mycket uppskattade julkalendern Sunes jul 1992, som följdes upp med Sunes sommar ett par år senare. Under 1990-talet var hon flitig gäst i olika nöjesprogram på tv, däribland Gäster med gester, Det kommer mera, Prat i kvadrat samt fyra gånger i På spåret; varav hon vunnit två. På tv har man även kunnat se henne skådespela i den nytänkande, fritt framställda serien Livet är en fest!, i flera säsonger av Rederiet samt i Det var då, för att nämna några. Carina har alltid frilansat som skådespelare och har förutom flertalet Sverigeturnéer varit flitigt engagerad vid många av landets största scener såsom Dramaten, Folkan, Oscarsteatern, Malmö dramatiska teater, Östgötateatern m fl.

Carina är även aktiv som föredragshållare, har skrivit fyra barnböcker och är sen 2014 också certifierad Livscoach.

@CARINALIDBOM

Linda Olsson

TILLY MAGNUSSON

Linda är född och uppvuxen i Norrköping och har jobbat som musikalartist i över 20 år. Efter utbildningen på Balettakademien i Göteborg fick hon 2008 en bokstavligt talat flygande start i sin första stora roll, den som Mary Poppins på GöteborgsOperan.

Sen har det gått av bara farten. På Malmö Opera har hon gjort roller som Dale Tremont i dansmusikalen Top Hat, Elisabeth i Tänk om och Fröken Honey i Matilda the Musical. Andra roller är: Kapten Beverly Bass/Anette i Come from away på Östgötateatern, Claire de Loon i On the Town på Spira i Jönköping där hon också gjorde rollen som Amalia i She loves me hösten -21. Linda var med i originalensemblen av Mamma Mia the Party som hade premiär 2016, spelat Tiggerskan i Sweeney Todd och mörderska
i Chicago på Stockholms stadsteater. Hon hade en av de kvinnliga huvudrollerna i Häxorna i Eastwick på Cirkus och spelade huvudrollen Julie i musikalen Tootsie på Oscarsteatern 2022 där hon då, precis som i årets sommarfars Oj då! … en till?!, spelade mot Robert Gustafsson.

Till hösten blir det Sondheim-musikalen Company på Stadsteatern i Stockholm men innan dess tar Linda med sig hela familjen och flyttar ner till vackra Sommarkalmar. – Krusenstiernska är en av dom finaste och mysigaste platserna för en sommarteater och med denna ensemble kommer det bli så kul!

@LINDAOLSSON_LINSLUS79

Per Svensson

BIRGER BERGGREN

Per är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och ingår i Dramatens fasta ensemble där han gjort ett 50-tal roller. Lika många har det blivit för film och tv. Vi har bland annat sett Per som kriminalinspektör Jarnebring i Leif GW Perssons trilogi En pilgrims död, Den fjärde mannen och Den döende detektiven, i Beck, ABBA – Our last video ever, i tre julkalendrar och mycket annat. Senast dök han upp i Tore på Netflix och i Edward af Silléns Ett sista race.

På Krusenstiernska teatern har han medverkat i Svensson, Svensson på semester (2009), Zpanska Flugan (2010), Rakt ner i fickan (2016) och Flaggan i topp (2017). – Det är så roligt att vara med i sommarteatern här, med underbara kollegor och Krusenstiernskas fantastiska miljö och publik, säger Per.

För Vicky och Johan von der Lancken har han också varit med i Lögn i helvete, Robert Gustafssons 25-årsjubileumsrevy samt som prästen i den aktuella braksuccén Änglagård som går för utsålda hus på Oscarsteatern. Även den i regi av Edward af Sillén.

@PERSVENSSONS

Martina Arbman Sundén

MAJSAN MELIN

Martina är en kulturell allkonstnär! Kalmarit och en återkommande skådespelare på Krusenstiernska teatern. – Sommarteater är ju något alldeles speciellt, ingenting kan mäta sig mot att höra skratten eka ljumma sommarkvällar, säger Martina. Genren är Martina sen tidigare väl bekant med och har medverkat i farser såsaom Zpanska Flugan (1998), Hotelliggaren (2000), Kuta och Kör (2002) samt Trassel (2019) här på Krusen.

Uppvuxen i Kalmar och har sen teater- och dansutbildningen i Växjö, frilansat i över 30 år som artist och medverkat i pjäser, revyer, musikaler, farser och familjeföreställningar. För Kalmarborna är hon förstås välkänd från revyerna där hon medverkat från 1998, fram till idag, först i Kalmarrevyn och sen i Kalmarsundsrevyn. Martina är en av tre personer i Humorkollektivet som verkar med Kalmar som bas
och producerar samt skriver bland annat julshowerna Lucköppningen på Teatervallen.

Förutom en erfaren artist är hon ofta anlitad som konferencier, moderator och underhållare vid diverse event och galor. Martina är också producent på deltid för Kalmars Teaterförening och får hon en stund över går hon gärna till sin ateljé då hon sen några år tillbaka tagit upp ännu en kreativ ådra. Den som konstnär.

@MARTINA_SUNDEN

Martin Rydell

OSCAR SACHS

Martin fick sitt första betalda scenjobb 1998 i en Kalmar-uppsättning av Zpanska flugan men teater började han med redan som 11-åring vilket inte var självklart som son till en man vars enda skådespelarerfarenhet var den som snödriva i en skolpjäs. Men teater blev det, i alla dess former såsom fars, revy och barnteater både här i hemstaden Kalmar men även på turné runt om i Sverige. Martin har spelat huvudrollen i musikalen Allt eller inget på Kalmarsalen, Grillat & Gårdsopera på Teatervallen samt medverkat sen Krusen-debuten 2012 i flertalet farser. Oj då! … en till?! är den femte produktionen efter Hjälten från Kalmarsund, Rakt ned i fickan, Dubbeltrubbel samt förra årets produktion Pappor på prov. Oavsett om Martin spelar uppstyrd polis eller som i år, snobbig konstkritiker, gör han det med bravur.

– Att jobba på Krusenstiernska teatern, en så underbart vacker plats som dessutom ligger i min älskade hemstad med så fantastiska kollegor, är få förunnat och jag är så tacksam, säger Martin.

Det är femtonde året han och hustrun Anna Rydell driver och producerar Kalmarsundsrevyn, en av Sveriges största! Utöver revyerna står paret ofta på scen tillsammans bl.a. i populära barnshowen Duran & Mollan och i sommar bjuder de på allsång, här på Krusenstiernska teatern. 2015 vann Martin Revy-SM i monolog-klassen. Martin skriver, producerar och spelar också soloföreställningar bl.a. Stolt man med nyskriven musik som är släppt på skiva samt Fyra gubbar och en tant.

@MARTINRYDELL_OFFICIAL

Regissör

Edward af Sillén

REGISSÖR OCH ÖVERSÄTTARE

Edward af Sillén blev yrkesverksam redan vid 19 års ålder, och har sedan dess vigt sitt liv åt bred underhållning inom teater, tv och film.

Edward skrev manus till nya musikalen Änglagård som han också regisserade på Oscarsteatern. Han var även medförfattare till Så Som i Himmelen på samma teater, som han regisserade på Malmö Opera 2022, samt för Konglige Teater i Köpenhamn 2023. Här på Krusenstiernska Teatern ligger han bakom Trassel, Rakt Ner i Fickan och Pappor på Prov. Han har också skrivit och regisserat succékomedierna Pernilla Wahlgren Har Hybris och Happy Ending. Han ligger även bakom uppsättningar som Tootsie, Förklädet, Art, Shirley Valentine, Peter Pan Går Åt Helvete, Häxorna i Eastwick, Oscarsrevyn, VD, Cockfight, Bull, Tomas Ledins Showtime och Ola Salos It Takes a Fool To Remain Sane.

Nu senast skrev och regisserade han Petra Mede och Malin Åkermans insatser för Eurovision Song Contest 2024 och hade Broadwaypremiär med föreställningen Stalker med Brynolf & Ljung, som fortfarande spelas i New York. Edward har skrivit filmmanus till En underbar jävla jul och Medicinen, och har själv regisserat biosuccérna En del av mitt hjärta och nu senast Ett Sista Race. Han sitter också som trogen panelmedlem i SVTs långkörare Muren.

@EDWARDAFSILLEN