Krusenstiernska teatern

Sommarens största nöjeshändelse sker i Kalmar – komedi på Krusenstiernska teatern!

Press

Välkommen till Krusenstiernska teaterns bildbank för pressbilder. Här hämtar du pressmeddelanden och högupplösta pressbilder. Har du frågor – hör av dig till vår presskontakt Magnus Stråberg, magnus@straberg.se.

Pressbilder

Foto: Mats Bäcker / Suvad Mrkonjic / Christoffer Bendixen (Fotografens namn är angivet i filinformationen och med initialer i filnamnet)


Pressmeddelande

Robert Gustafsson tillbaka i Kalmar – Första farsen sedan 2019

PUBLICERAT 1 DEC, 2023

Klassik Ray Cooneyfars på jubilerande Krusenstiernska teatern

En brittisk farsklassiker – med Robert Gustafsson i flera olika skepnader. Sveriges roligaste man är tillbaka på sin egen teater i Kalmar, efter lång frånvaro. Premiär 27 juni för ”Oj då! … en till?!” på Krusenstiernska teatern.

Efter Robert Gustafssons senaste komedi 2019 i Kalmar ser han fram emot en ny brittisk klassiker.”Oj då! … en till?!” är skriven av Ray Cooney och Tony Hilton, med svenskt manus av Andreas T Olsson och bearbetad av mångsidige Edward af Sillén.

Pjäsen handlar om en framgångsrik företagare som efter sin kompanjons och bästa väns bortgång vill skänka en stor summa pengar till avlidne vännens son. Men bara under en förutsättning, att det bara finns en enda efterlevande arvinge till den gamle kompanjonen. -Jag har längtat efter denna komiska explosion när genierna Robert Gustafsson och Ola Forssmed äntligen möts igen, i en av tidernas mest galna komedier. Högt tempo, roliga förvecklingar, där Ola får jobba ihjäl sig för att hålla alldeles för många versioner av Robert Gustafsson i styr. Omringad av en toppklass-ensemble blir det här en härlig utmaning för mig som regissör, säger Edward.

”Oj då! … en till?!” är en klassisk brittisk fars där förvecklingarna skruvas runt det faktum att huvudpersonen (Robert Gustafsson) – i publikens ögon – verkar finnas i mer än en upplaga. Hans blixtsnabba kostym- och perukbyten är en förutsättning för att skratten ska hagla. Bakom kulisserna på Krusenstiernska arbetar flera meriterade yrkesmän, däribland maskören och perukmakaren David Julio, som tidigare jobbat med musikaltungviktare som ”Så som i himmelen” och Änglagård. David Julios nyckelroll i sommar är att blixtsnabbt förvandla Robert Gustafsson till flera vitt skilda karaktärer, inom farsens ramar och dråpliga handling.

BAKGRUND
”Oj då! … en till?!” blev en svensk scensuccé redan 1987 på Folkan i Stockholm. Skådespelaren Björn Gustafson hade sett originalföreställningen ”One for the pot” i London 25 år tidigare och på hans inrådan satte teaterchefen Olle Kinch satte upp farsen i Stockholm. Ulf Brunnberg, Kent Andersson, Gunilla Åkesson, Suzanne Ernrup, Stig Grybe och Meg Westergren spelade tillsammans med Björn Gustafson. ”Oj då! … en till?!” är en träffsäker titel som faktiskt Sven Melander gav farsen, när det begav sig. Den svenska pressen hyllade föreställningen 1987: ”Oj då, en fars med klass”, utropade Jürgen Schildt i Aftonbladet: ”Det mesta Gustafson företar sig är utbroderat med ett maximum av komisk fantasi och den idealiska draghjälpen får han av Ulf Brunnberg.” Biljetterna släpps den 7 december.

Medverkande
Bröderna Stolpe – Robert Gustafsson 
Tjalle Nyman – Ola Forssmed 
Frans Jägerhult – Anton Lundqvist
Noppe Magnusson – Lars Väringer 
Henrietta Magnusson – Carina Lidbom
Tilly Magnusson – Linda Olsson 
Birger Berggren – Per Svensson 
Majsan Melin – Martina Sundén 
Oskar Sachs – Martin Rydell 

Kreativt team
Regi – Edward af Sillén
Översättning/bearbetning – Edward af Sillén och Robert Gustafsson 
Mask/peruk – David Julio
Kostymdesigner – Maria Felldin
Scenograf – Marcus Englesson 

”Oj då, en till!” presenteras av Vicky von der Lancken och Tetaersviten. Regi Edward af Sillén. Producent Johan von der Lancken.